Hpv hem erkek hem de kadın bireylerin genital bölgelerinde görülen ve siğil şeklinde bir kütle oluşumuna sebep olan bir virüs çeşididir. Vücuda girdikten sonra hücreler içerisine yerleşen ve sürekli tekrarlayan enfeksiyon oluşumlarına yol açan virüs, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almasına rağmen farklı sebeplere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Hpv virüsü genellikle erkek penisi veya kadın dış genital organlarının teması sırasında veya ağız, makat gibi gölgelere deri- mukoza teması sonucu bulaşmaktadır.
Kadın bireylerde rahim kanserine sebep olabilen Hpv virüsü erkek bireylerde de penis kanserinin oluşma sebepleri arasında gösterilmektedir. Virüsün yayılmasında daha çok erkeklerin taşıyıcı rol üstlendiği bilinmekte, bu sebeple virüsten korunmak her iki cins için de zorunlu hale gelmektedir. Genital siğillerin ilk görüldüğü dönemlerde tedavi edilmeleri, oluşacak riskin azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Hpv Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Hpv virüsü alarak enfekte olmuş kişilerde çoğu zaman hastalık sebebiyle ortaya çıkan belirtiler veya virüse bağlı sağlık problemleri gözlenmez. Virüs, genellikle bireylerin bağışıklık sistemleri tarafından 2-3 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılan virüslerin oranı yaklaşık % 90 seviyesindedir. Geriye kalan % 10’luk kısım ise, oldukça sessiz ve derinden işleyen bir süreç sonrasında kanser veya farklı sağlık sorunlarının oluşumuna sebep olabilmektedir.
Hpv virüsünün kuluçka süresi, virüsün tipine göre değişkenlik göstermekte olup, 2 ay ila 6 yıl sürebilen kuluçka dönemlerine rastlanabilmektedir. Kuluçka dönemi sonunda kadın veya erkek bireyin genital bölgelerinde, anüs ve ağızda farklı sayıda ve büyüklükte siğiller oluşmaktadır. Uzun yıllar hiçbir belirti görülmeyen ancak aniden ortaya çıkan siğillerin de oluşabilmesi, virüse karşı sürekli kontrol ve korunma gerektirmektedir. Oral seks ile ağıza bulaşabilen, anal seks ile de makat içine ve çevresine bulaşabilen virüsün bulaşması prezervatif kullanılarak da engellenemez.
Hpv Virüsü Nasıl Bulaşır?
Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan Hpv virüsü, erkek penisinin kadın dış genital organlarına teması veya genital bölge veya makata deri ve mukoza teması yoluyla bulaşmaktadır. Virüsün bulaşma yollarından biri de, umumi tuvaletler, sauna, hamam gibi yerlerdir. Ortak kullanılan iç çamaşırları, günlük kullanılan havlular da, virüsün bulaşabilmesi için uygun ortamlardır. Virüsten korunabilmek için öncelikle kişisel hijyene önem vermek ve herkesin kullanımına açık yerlerde temizliğe dikkat etmek gereklidir.
Her iki cins için de büyük tehlike arz eden virüs, erkeklerde genellikle belirti göstermeden ortaya çıkmaktadır. Bazı türlerinin genital siğiller oluşturması sayesinde anlaşılabilen virüs, erkeklerde penis ve anüs kanserlerine yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra dil tabanı ve bademcikleri de kapsayan boğaz kanseri vakalarına da rastlanmaktadır. Kadınlarda da genellikle belirti görülmeden ortaya çıkan virüs, genital siğil, deri siğiller şeklinde görülerek hücrelerde kanser veya kanser öncesi gelişimlerin oluşumuna zemin hazırlar.
Hpv Virüs Tedavisi
Hpv virüsünün birçok türü tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden iyileşmesine rağmen, risk barındıran türlerinin tedavisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır.
- İlaç tedavisi,
- Kriyoterapi ( azotla dondurma)
- Elektrokoter ( elektrik akımıyla yakma)
- Lazerle tedavi
- Cerrahi yöntemler
Hpv virüsü şüphesi duyulduğunda en kısa zaman içerisinde muayene için bir hekime başvurulması gereklidir. Tüm tedavi uygulamaları konusunda uzman hekimler tarafından yapıldığı takdirde başarı oranı oldukça yüksektir.