Penis Eğriliği Nedir

Penis Eğriliği Nedir

Penis eğriliği nedir? Penisin herhangi bir tarafa doğru eğrilik olması ve bu eğriliğin cinsel ilişkiyi engelleyecek biçimde 30 dereceden fazla olmasıdır. Bu tür durumlarda penis eğriliğinin cerrahi olarak düzeltilmesini gerektirir. Küçük yaşta gelişen penis eğrilikleri iken tetkikler ile tespit edilebilir. Ama hastaların çok büyük bir bölümü ilk cinsel deneyimini yaşadığı ergenliğe geçiş dönemde başvururlar. Cinsel birleşmenin zor bir hal alması ya da partnerinde ağrıya sebebiyet vermesi doktora başvuru sebepleridir. Penis eğrilikleri, doğuştan olabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde yaşanan bir takım rahatsızlıklara, cerrahi uygulamalara ya da travmalara bağlı olarak görülebilmektedir.

 

Peyronie Hastalığı Ne Şekilde Anlaşılır?

 

Penis eğriliği nedir? Penis eğriliği penisin normalden daha fazla sağa, sola, yukarıya ya da aşağıya eğilmesine verilen durumları içerir. Peniste olan sağa, sola, öne, arkaya doğru oluşan hafif derecede oluşan eğrilikler normaldir. Sert plak dokusu penis tabakasının elastikiyetini azaltmakta ve penisin ereksiyon sonrasında yukarıya doğru eğrileşmesine sebebiyet verir. Penisin eğilip bükülmesine sebep olan plak şeklinde penisin üst tarafında kendini gösterse de penisin alt tarafında veya yan taraflarında da görülebilir. Bu durumda penisin aşağıya doğru ya da yana doğru bükülmesine yani, penisin eğilmesine sebep olur. Buna karşın kimi hastalarda penis gövdesini çepeçevre saran bir plak meydana gelir. Penis ereksiyon halinde iken plak penisin gövdesinin boğulmuş gibi bir görünüm almasına sebep olur. Genel olarak birçok kişi penisinin kısaldığından, ya da küçüldüğünden şikayet ederler. Ağrılı ereksiyonlar ve cinsel ilişkide iktidarsızlık ortaya çıkması bu erkekleri doktora gitmesi için önemli sebeplerden biridir. Penis eğriliği, idrar kanalı ağzının eğri yere açılması olan idrar deliğinin penisin altına açılması veya idrar deliğinin penisin üstüne açılması gibi şikayetlerle beraber görülebilir. Bazen penis eğriliği durumlarında idrar kanalı ağzı ile ilgili bir problem olmamaktadır ve bu durumda sadece peniste eğrilik olabilmektedir.

 

Sonradan Gelişen Penis Eğriliği (Peyronie ) Hastalığı Nedir?

 

Peyronie hastalığı sonradan gelişen penis eğrilik nedenidir. En sık şekilde ilişki sırasında darbelere bağlı olacak şekilde penisi saran kılıfta yırtılmaların oluşmasına bağlıdır. Oluşan yırtıklarda oluşan fibrotik (sert) plaklar penis eğriliklerine sebep olmaktadır. Penis eğriliği doğuştan olabildiği gibi sonradan görülebilmektedir. Sonradan gelişen penis eğriliği genellikle peyronie hastalığı denen bir bozukluktur. Yani penisin sertleşme sırasında bir tarafa doğru eğilme durumudur. Fibröz plak penis sırtında veya iki yanda olabilir. Penis eğriliği ne tarafta görülürse görülsün sertleşmiş penis ters istikamette eğilmiş şekilde durur. Penis travmaları, cinsel İlişki sırasında biraz sert hareketler yapılması çok aşırı seks ve mastürbasyon, yapmak penis kırılması ve damar iltihaplanmalarının yanı sıra sonradan gelişen Peyroni hastalığına yol açabilir.

 

Doğuştan Gelen Penis Eğriliği Nedir?

 

Peniste doğuştan bu yana gelişen ereksiyon halinde eğrilik ile ayırt edilmiştir. Penis eğriliği sorunu yaşayanlar genellikle cinsel yönden aktif yaşa geldiklerinde yani ergenliğe geçiş dönemlerinde penisinde oluşan bu eğriliği fark ederek doktora başvururlar.

 

Sonradan ortaya çıkan ve adına peyronie hastalığı şeklinde isimlendirilen hastalıkta penis eğriliği ile birlikte ağrıda oluşabilir. Daha çok 40-60 yaş arasında görülür. Peyronie hastalığı penisteki boyutta kısalma ve şekil bozukluğu ile kendini gösterir. Sebepler içinde penis travması, seks sırasında kronik  zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için uygulanan penise yapılan enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağ dokusunda oluşan  bozukluklar  hastalığın belirtileri arasında sayılabilir.

 

Penis Eğriliğinin Belirtileri Nelerdir?

 

Peyroni hastalığında penis eğrilmesi bazen çok belirgin olabilir, cinsel birleşmeyi imkansız kılabilir ve partnerine için rahatsızlık verir. Peniste eğikliği ve kitle bütün erkeklerde aynı şekilde görülmez.  İlerleyici bir hastalıktır. İlk başlarda ereksiyonda ağrı duyulmaya başlanır ve bu ağrılı dönem tedaviye gerek kalmadan Kişi ereksiyonda eğilme ve açılanma da ayrımı fark eder. Bu sebeple geç kalmadan peniste ağrı ya da kitle hissi varsa, hemen doktora başvurulmalıdır. Çünkü geçirdiğiniz her gün sizin cinsel hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Hastalığın çok görülen bir diğer belirtileri ise penis ağrısı, ağrılı ereksiyon ve penis boyunun kısaltmasıdır. Ereksiyon halindeki penisin çoğunlukla yukarıya ender olsa da yana yahut aşağıya doğru eğilmesi ile kendini gösterir. Hastalar bunu penis eğriliği ya da büküklüğü şeklinde tarif eder.

 

Penis Eğriliği (Peyronie ) Hastalığında Tanı Nasıl Konur?

 

Penis eğriliği iki biçimde görülmektedir: Doğuştan ya da Peyronie hastalığının benzeri gibi sonradan gelişen türü oluşur. Fibröz plağın bulunduğu noktayı ve büyüklüğü belirlemek için yapılan Kavernozografi ile Penis eğriliği (Peyronie )hastalığı tanısı konur. Görüntüleme yöntemi olarak düz şekilde filmlerle plak büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilebilir. Yine ileri derecede penis eğriliklerinde penil doppler ultrason ile plak boyutu ve yerleşimi ölçülebilir. İntrakavernozal ilaç tedavisi ile beraber penis kan akımı ve ereksiyon sağlanarak cerrahi tedavisi planlaması için ön değerlendirme yapılabilir.

 

Penis eğriliğinin en sık görülme yaşı 50'dir. Hastalığın oluşmasının sebeplerinden biri kalıtsal olmakla beraber ailesinde bu hastalık olmayan kişilerde de görülebilir. Estetik manada yani penisin görüntüsünden rahatsız oluyorsa partnerinin yanında soyunmaktan kaçınır.

 

Peyroni Hastalığında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Ereksiyon sırasında penisin 90 derecelik bir açı ile düz şekilde bulunması gerekir. Bunun dışında, penisin; sola, sağa, yukarıya ya da aşağıya doğru dik açı dışında kalan her çeşit deformasyon penis eğriliği olarak isimlendirilmektedir. Bu noktada peyronie hastalığının başlangıç tarihinden itibaren ilaç tedavileri uygulanır. Hastalık ilerleme sürecinin durduğu 1 yıldan sonra gerekiyorsa cerrahi işlem uygulanabilir. Hasta eğer mevcut olan penis eğriliği ile cinsel birleşmeyi sağlayamıyorsa cerrahi şekilde penis eğriliğinin, düzeltilmesi için bir takım operasyonlar uygulanır. 40 dereceden fazla olan penis eğriliğinin tedavisi cerrahidir. Peniste yeteri kadar sertleşme olmuyorsa ve vajinaya girmede zorluk yaşanıyorsa ameliyatla düzeltilmelidir. Bunlar normalse ameliyat edilmez. Eğriliğin daha hafif seyrettiği ve sertleşme sorunu yaşayan kişilere plikasyon ameliyatları yapılmalıdır. Penis eğriliği ve sertleşme sorunları olmayan kişilerde yama yöntemi kullanılır. Eğriliğin sık bulunduğu ve sertleşme sorunları da olan kişilerde Penil Protez ameliyatı yapılır. Hastalık penis gövdesinde yoğun sık şekilde penisin sırt tarafında sonradan oluşan,  güçlü yama gibi bir tabaka ile karakterizedir. Penis sertleşip dikleştiğinde plağın bulunduğu tarafa doğru eğilir. Cinsel birleşme esnasında bu durum penis fonksiyonunu bozarak sertleşme bozukluğuna kadar giden önemli sorunlara sebep olur. Penisteki eğriliğin düzeyi cinsel birlikteliği engel olacak düzeyde ise cerrahi müdahale gerekir. Cinsel ilişki sırasında zorlanmıyor ya da Partnerinde ağrı oluşmuyorsa operasyona gerek yoktur. Ameliyatta birkaç teknik kullanılmaktadır.

 

Doğuştan Penis Eğriliği Ne Şekilde Tedavi Edilir?

 

Doğuştan penis eğriliğinin tedavi genellikle cerrahidir. Peniste eğrilik cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ameliyata alternatif olabilecek başka bir medikal tedavi yoktur. Bu rahatsızlık kişide cinsel ilişkide sorun yanı sıra psikolojik sorunlara da yol açabilir. Penis eğriliği doğuştan da gelse Peyronie hastalığı doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişse de tedavisi cerrahidir. Günümüzde uygulanan bazı ameliyatlar olumlu sonuçlar alınabilmektedir.    

 

Penis eğriliği nedir? Penisin herhangi bir tarafa doğru eğrilik olması ve bu eğriliğin cinsel ilişkiyi engelleyecek biçimde 30 dereceden fazla olmasıdır. Bu tür durumlarda penis eğriliğinin cerrahi olarak düzeltilmesini gerektirir.

 

Penis Eğriliğinde Hangi Durumlarda Cerrahi Müdahale Gerekir?

 

Doğuştan penis eğriliği olanlar doktora genellikle 20’li yaşlarda başvururlar. Hastalar ilk geldiklerinde ilişki sırasında zorlandıklarını,  ya da bazı pozisyonlarda ilişkiye girmediklerini, ilişki sırasında kendisinde ya da partnerinde ağrı olduğunu belirten şikayetlerle doktora başvurmaktadır. Hastaların büyük bir kısmında yana doğru ya da yukarı doğru eğrilik olur. Peniste eğrilik düzeyi çok ileri düzeyde yani 30 derece ve üzerinde olanlarda kırılma ihtimali olduğundan ameliyat gerekir. Penis eğriliği ereksiyon sırasında eğriliğin fotoğrafı çekilmesi ile doktor tarafından değerlendirilebilir. Bazı hastalarda penise enjeksiyon yapılarak yapay ereksiyon sağlanarak eğriliğin derecesi tetkik edilebilir.

 

Peniste Şekil Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

 

Doğuştan penis eğriliği hastalığı olan kişilerde ağrı ya da benzeri bir şikayet görülmemektedir. Ancak Penis eğriliği, genellikle; oldukça yoğun şekilde görülen estetik bir sorundur. Bu sorun bazı dönemlerde cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir. Özellikle sonradan oluşan 'Peyronie Hastalığı' durumunda 'organik impotans' denilen sertleşme sorunları da görülebilmektedir.

 

Penis Eğriliği Ne Tür Sorunlara Yol Açar?

 

Penis eğriliği ‘koitus’ yani penis vajina birlikteliği sırasında ağrı, cinsel partnerde ağrı cinsel pozisyonlarda zorlanma gibi şikayetlere sebep olabilir. Şiddetli eğriliklerde penis vajina birlikteliği gerçekleşememektedir. Hastaların bir bölümü hiç ilişkiye girememişlerdir. Penisteki bu eğriliğin ilişkiye girmede zorluk yaratacağı ve ilişkiyi engelleyeceği gibi kaygılara sebep olabilir.

 

Penis Eğriliği Tanısı Nasıl Konur?

 

Penis eğriliği tanısı  ereksiyonda iken penisteki ileri düzeydeki eğriliğin tespiti ile konulur. Tedavisi ise ameliyattır. Burada ameliyat kararı için en önemli kriter cinsellikte bilhassa penis vajina birlikteliği sırasında kendinde ve cinsel partnerinde ağrı olmasıdır. Bunun dışında peniste görülen bu eğrilik bireyde estetik bir kaygıyla ve cinsel sorunlara yol açıyorsa ameliyat düşünülebilir.

 

Penis Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Penis eğriliği ameliyatında penis eğriliğinin bulunduğu tarafın ters yönündeki tarafına ‘plikasyon’ genellikle nesbit tekniği denilen bir yöntem ile düzeltme yapılır. Ameliyat sonrası hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. Ertesi gün sosyal hayatına dönebilir Ameliyat sonrası ortalama 4-5 hafta kadar cinsel aktivitelerden kaçınılması önerilir.

 

One Response

  1. Kendimi ilişki durumunda çok rahatsız ediyordu kırılacak gibi hissediyordum.Geçirdiğim operasyondan sonra yaklaşıl 2 ay geçtikten sonra böyle bir sorunu 25 yaşına kadar boşuna yaşadığım için üzüldüm.Sizi tanımak ve tedavim için ne kadar doğru bir kara verdiğimi şimdi görüyorum.

Comments are closed.