Sertleşme sorunu pek çok erkeğin yaşadığı cinsel problemlerden biri olarak karşımıza çıkar. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen bu problem, erkeklerin cinse ilişkilerde başarısız olmasına ve aynı zamanda partnerlerini mutlu edememesine neden olur. Sertleşme sorunu, birtakım nedenlere bağlı olarak görülür. Çözüm konusunda ise ilk olarak yapılması gereken sorunun kaynağına inmek ve neden böyle bir sorun yaşandığını gün yüzüne çıkarmaktır. Çünkü sorun için çözüm bulmamak ilişkilerin ya da evliliklerin bitmesine dahi neden olabilmektedir.
İçerik
- 1 Sertleşme Sorunu Nedir?
- 2 Sertleşme Sorunu Nedenleri Nelerdir?
- 3 Sertleşme Sorunu Belirtileri Nelerdir?
- 4 Sertleşme Bozukluğu Tanı Yöntemleri
- 5 Sertleşme Sorunu Tedavisi
- 6 Sertleşme Bozukluğunda Vakum Uygulaması Ne Zaman Yapılır?
- 7 Sertleşme Sorununda Penil Protezler Ne Zaman Kullanılır?
- 8 Sertleşme Bozukluğu Kaç Yaşında Başlar?
- 9 Sertleşme Bozukluğu Hangi Sıklıkta Görülür?
- 10 Sertleşme Bozukluğu İlaç İle Tedavi Edilebilir Mi?
- 11 Sertleşme Bozukluğunda İlaç Tedavileri Başarılı Olur Mu?
- 12 Sertleşme Bozukluğu İçin Kullanılan İlaçlar Kalp Hastaları Tarafından Da Kullanabilir Mi?
- 13 Sertleşme Sorununa Neden Olan Fiziksel Nedenler Nelerdir?
- 14 Sertleşme Sorununa Neden Olan Psikolojik Nedenler Nelerdir?
- 15 Sertleşme Bozukluğuna Neden Olabilecek Risk Faktörleri Neler Olabilir?
- 16 Sertleşme Bozukluğunun Eşler Arasındaki Olumsuz Etkileri
Sertleşme Sorunu Nedir?
Sertleşme sorunu, peniste yeterli derecede sertlik sağlanamaması, sertliğin cinsel ilişki bitene kadar sürdürülememesi ve bu durumunun süreklilik arz etmesi olarak tanımlanır. Bu tür durumlarda erkekler, cinsel ilişki öncesinde yeterli sertliği sağlayamaz ya da sağlasa bile bunu ilişki sonuna kadar devam ettiremez. Bunun sonucunda ise hem erkek hem de kadın açısından olumsuz etkiler ön plana çıkar. Öncelikle erkek kendine olan öz güvenin kaybeder ve bunun yanında hem kendi hem de partneri cinsel ilişkiden yeteri kadar haz alamaz. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin bir an önce tedavi olması kendi psikolojik durumlarının yanı sıra cinsel ilişkilerde göstermeleri gerektiği performans açısından da büyük bir önem arz eder.
Sertleşme Sorunu Nedenleri Nelerdir?
Erkeklerde görülen sertleşme bozukluğunun birtakım nedenler vardır. Bu nedenler cinsel ilişki öncesinde ya da ilişki sırasında peniste sertleşmeyi engeller ve bunun sonucunda ise çiftlerin istenen bir ilişki yaşaması ve yeteri kadar haz alması mümkün olmaz. Peki, sertleşmeye engel olan etmenler nelerdir? Daha yakından inceleyelim.
- Damar sertliği, periferik gibi damar hastalıkları, daha önceden geçirilen kalp krizi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalık peniste sertleşmenin önüne geçer.
- Diyabet, siroz, yüksek kolesterol ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar da aynı şekilde sertleşme sorunu yaratır.
- Epilepsi, inme, MS şeklinde nörolojik hastalıklar yine sertleşme sorunu meydana getirir.
- KOAH ve uyku apnesi şeklindeki akciğer hastalıklarının yol açtığı sorunlardan biri de sertleşme problemidir.
- Kişinin cinsiyetine ait hormonlar başta olmak üzere tiroid hastalıkları da sertleşme sorunu yaratır.
- Penise mevcut şeklini veren dokudaki bozulmalar yani diğer adı ile peyronie hastalığı penisin sertleşmesine engel olabilir.
- Bunların yanı sıra depresyon, yaşanan bir travma sonrası stres ve cinsel performans anksiyetesi gibi çeşitli psikolojik sorunların sonrasında da yine sertleşme sorunu ortaya çıkar.
- Çeşitli kemoterapi veya radyoterapi sürecinde alınan ilaçlar sertleşme sorununu gündeme getirebilir.
- Bazı ameliyatların ardından da yine sertleşme bozukluğu görülebilir.
Sertleşme Sorunu Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan sertleşme bozukluğu, genel olarak aşağıdaki gibi kendisini gösterir;
- Erkeğin penisinde cinsel ilişkiye girmeye yetecek kadar sertlik oluşmaması
- Cinsel ilişki sırasında istenen sertlik oluşmasına rağmen yeterli doyum sağlanamadan bu sertliğin kaybedilmesi
- Erken boşalmadan dolayı hiçbir şekilde haz sağlanamadan penisteki sertliği kaybolması
Sertleşme Bozukluğu Tanı Yöntemleri
Erkeklerde sertleşme bozukluğu yaşanması halinde ortaya çıkan bu soruna tanı koymak sorunun nedenlerinin de tam olarak tespit edilmesi açısından önemli bir konumda yer alır. Bu nedenle öncelikle uzman hekimler tarafından gerekli incelemeler yapılmalı ve sertleşme sorununun neden kaynaklandığı anlaşılmalıdır. Sertleşme bozukluğuna tanı koyma yöntemleri aşağıdaki gibi karşımıza çıkar.
Kan ve İdrar Tetkikleri
Sertleşme bozukluğuna tanı koyma yöntemleri arasında yer alan kan ve idrar tetkiki, yaşanan sorunun neden kaynaklandığının tespit edilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle hastada kan sayımı, kolesterol ve şeker hastalıkları ile ilgili bazı tetkikler yapılır. Bunun hormon tetkikleri tanı konmasına yardımcı olan diğer işlemlerden biridir. Eğer doktor gerekli görürse karaciğer ve böbrek gibi organların durumunu tam olarak ortaya çıkaran tetkikler de isteyebilir.
Renkli Doppler
Renkli doppler ile peniste bulunan kan damarlarındaki kan akışının analizi yapılır. Çünkü sertleşme konusunda penisteki damarlardan akan kan önemli bir konumda yer alır.
Ultrason
Ultrason, bir görüntüleme cihazıdır. Sertleşme sorunlarında ultrason ile bir görüntüleme testi yapılır ve organların iç kısmında görüntü meydana getirmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Bu test sayesinde penisteki kan akışı ve iç yapısında var olan bozukluklar görülebilir.
Biotesiometri
Biotesiometri testi, uyarılmanın ardından ereksiyon oluşmasını sağlayan sinir fonksiyonlarını test etmek için kullanılır. Test aşamasında elektromanyetik titreşimler ile işlem yapılır. Bu şekilde ereksiyonu meydana getiren sinirlerde herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
NPT (Noktürnal Penil Tümesans) Testi
Npt testi, diğer adıyla gece testi olarak da bilinir. Bu test sırasında penisin çevresine özel bir cihaz yerleştirilir ve hastanın gece uyku sırasında ereksiyon olup olmadığı kontrol edilir.
Sertleşme Sorunu Tedavisi
Sertleşme sorunu tedavisinde öncelikle yapılan sorunun ortaya çıkmasına neden olan etkenleri bulmaktır. Eğer sorunun altında yatan neden tespit edilirse tedavi süreci daha hızlı ve kolay bir hale gelir. Sertleşme bozukluğunun tedavisinde uzman hekimler tarafından ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi aşamasında diye başlangıç olarak görülür. Ancak uzman hekim gerekli gördüğü takdirde cerrahi işlemlerde de yaşanan soruna müdahale edebilir. Penil implant, penis üzerinde yapılan cerrahi müdahalelerden biridir. Bu cerrahi işlem ile penis içerisine implantlar yerleştirilir. Böylece erkekteki ereksiyon problemi giderilmeye çalışılır.
Diğer yandan sertleşme sorununa yardımcı olan ereksiyon sağlayıcı cihazlar vardır. Bunlar arasında öne çıkan cihazların vakum pompaları olduğunu söylemek doğru olur. Ayrıca sertleşmenin sağlanabilmesi için ereksiyona yardımcı olan farklı cihazlar da bulunmaktadır. Doktor hastası için hangi cihazı uygun görüyorsa kendisine o cihazı tavsiye eder.
Sertleşme Bozukluğunda Vakum Uygulaması Ne Zaman Yapılır?
Sertleşme sorunlarında vakum tedavisi, genelde yaşlı hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çünkü yaşlı hastalarda invaziv tedavilerin uygulanmasında birtakım zorluklar yaşanır. Bunun yanında ilaç kullanımı da hastada zararlı etkiler meydana getirebilir ve geriye kalan tedavi yöntemi vakum uygulaması olarak görülür.
Vakum ile tedavi, genelde tüm sertleşme sorunlarında etkili sonuçlar ortaya koyar. Ayrıca oldukça düşük oranlarda komplikasyon meydana gelmektedir. Kullanım sıklığı konusunda ise herhangi bir şekilde kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak aletlerinin nasıl uygulanacağı tam olarak öğrenilmelidir. Belirli oranda bir el becerisi gerektiren bu aletler, doğru bir şekilde uygulandığında istenen sonuçlar kısa sürede elde edilebilir.
Sertleşme Sorununda Penil Protezler Ne Zaman Kullanılır?
Sertleşme bozukluğuna çözüm getiren bir başka uygulama ise penil protezler olarak karşımıza çıkar. Genel olarak bu uygulama, diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olması halinde devreye alınır. Operasyon sırasında hastanın penisi içerisine penil implantlar yerleştirilir.
Penil protezlerin yerleştirilmeden önce hasta bazı konularda bilgilendirilmelidir. Bunlar arasında ilk olarak karşımıza çıkan protezlerin sadece cinsel birleşmeleri mümkün kılan bir mekanik araç olduğudur. Ayrıca penis boyunun kısalmış gibi görünmesi ve ameliyat sonrası birkaç hafta kadar boşalmanın gecikmeli ve zor olacağı hastaya verilmesi gereken önemli bilgiler arasında yer alır.
Penil protezlerin bazı çeşitleri vardır. Bu çeşitler yarı sert ve şişirilebilir olarak ikiye ayrılır. Şişirilebilir protezler, genellik fizyolojik bir sertleşme sağlar. Bu protezlerde mekanik sorunların gelişme riski daha fazla olsa da enfeksiyon oldukça düşük oranda görülür.
Sertleşme Bozukluğu Kaç Yaşında Başlar?
Erkeklerde sertleşme sorunu, hemen her yaşta görülebilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Yapılan araştırmalara göre özellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştır. Sertleşme bozukluğunun ilerleyen yaşlarda daha sık görülmesinde çeşitli bedensel nedenler ön plana çıkar. Şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı olan erkeklerde genel risk daha fazladır. Genç yaştaki erkeklerde ise sertleşme sorununun ortaya çıkmasında psikojenik nedenler ağır basar. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; yeterli cinsel deneyime sahip olmayan erkeklerde özellikle ilk gece korkusu sertleşme sorununu ortaya çıkarır.
Sertleşme Bozukluğu Hangi Sıklıkta Görülür?
Erkeklerde sertleşme bozukluğu sıklığı, diğer cinsel işlev bozukluklarına göre ikinci sırada yer alır. Yaşanan sorun karşısında doktora başvurması ise birinci sıradadır. İlişki sırasında cinsel birleşmeyi engellemesi nedeniyle önemli bir sorun olarak görülür ve bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerektiği için başvuru sıklığı artar. Erişkin erkek toplumunun yaklaşık olarak yüzde 20’sinde görülen sertleşme bozukluğu, yaşın ilerlemesiyle artar ve 40 - 70 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 50’lere çıkar.
Sertleşme Bozukluğu İlaç İle Tedavi Edilebilir Mi?
Sertleşme bozukluğunun tedavi yöntemleri arasında ilaç uygulaması da yer alır. Çeşitli ilaçlar ile tedavi edilmesi mümkün olan bu sorun, bazı hormon düzenleyici ilaçlar ile çözüme ulaştırılabilir. Örneğin; testosteron eksikliği ile sertleşme sorunu yaşayan erkeklere, vücutta testosteron hormonunu düzenleyici ilaçlar ile tedavi uygulanır. Ancak hormon düzeylerinde herhangi bir problem olmayan erkeklerde bu tedavi yöntemi etkili olmaz.
Son yıllara bakıldığında sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan ilaçların önemli bir gelişme gösterdiğini söylemek doğru olur. Sildenafil, vardenafil, tadalafil gibi ilaçlar, penis damarlarını geniş genişletir ve bunun yanında penise gelen kan akışını da artırır
Sertleşme Bozukluğunda İlaç Tedavileri Başarılı Olur Mu?
Sertleşme bozukluğunda ilaç tedavileri, genellikle hormon eksikliği ya da fazlalığı gibi durumlarda uygulanır. Eğer hastada herhangi bir şekilde hormon eksikliği ya da fazlalığı var ise uygulanan ilaç tedavisi başarılı olur. İlaç tedavilerinde fosfodiesteraz inhibitörleri arasında yer alan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar arasında;
- Sildenafil
- Vardenafil
- Tadalafil
yer alır. Organik olarak ortaya çıkan sertleşme bozukluklarında bu ilaçlar oldukça etkili olur. Ayrıca şekere bağlı ya da prostat ameliyatları sonrası meydana gelen sertleşme sorunlarında yukarıda yer alan ilaçlar bile etkili sonuçlar elde etmek mümkündür.
Sertleşme Bozukluğu İçin Kullanılan İlaçlar Kalp Hastaları Tarafından Da Kullanabilir Mi?
Sertleşme bozukluğunda kalp hastalığı en önemli risk faktörleri arasında yer alır. Kalp hastası olan kişilerin nitrat grubunda yer alan ilaçları kullanmaması gerekir. Bu nedenle sertleşme sorunu nedeniyle doktora başvuranların eğer varsa kalp rahatsızlığına sahip olduklarını belirtmeleri önem arz eder.
Sertleşme Sorununa Neden Olan Fiziksel Nedenler Nelerdir?
Sertleşme sorununun fiziksel nedenleri arasında ilk olarak karşımıza vasküler yani damarsal hastalıklar çıkar. Bunun yanında nörojenik ve hormonal nedenlerde sertleşme sorunu meydana getirir. Ayrıca kullanılan ilaçlar, alkol ve maddeler de sertleşme bozukluğuna yol açar.
Fiziksel nedenler arasında en sık görülen damar hastalıklarıdır. Damar tıkanıklığı, erkeklerde sertleşme sorunlarının ortaya çıkmasında oldukça etkili olur. Hormonal nedenler arasında ise en sık görülen durum testosteron eksikliğidir. Nörojenik nedenler arasında da şeker ve parkinson gibi kronik hastalıklar ön plana çıkar. Diğer yandan kişinin prostat ameliyatı olması da yine sertleşme bozukluğunun meydana gelmesine neden olur. Kullanılan antidepresan ve kalp ilaçları sertleşme bozukluğunun yaşanmasına neden olan diğer faktörlerdir.
Sertleşme Sorununa Neden Olan Psikolojik Nedenler Nelerdir?
Sertleşme bozukluğu, fiziksel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi çeşitli psikolojik etkenler de bu cinsel işlev bozukluğunun meydana gelmesine neden olabilir. Psikolojik nedenleri 3 farklı şekilde incelemek mümkündür;
- Erkeklerde cinsel işlev bozukluğu olarak görülen sertleşme problemine yol açan nedenlerin başında cinsel konulardaki bilgi eksikliği gelir. Eğer erkek, cinsel deneyim konusunda yetersiz ise sertleşme bozukluğu ile karşı karşıya kalabilir.
- Sertleşme sorununu tetikleyen bir başka neden ise çevresel faktörler olarak karşımıza çıkar. Kişinin için bulunduğu ilişkide yaşadığı sorunlar, işyerinde karşılaştığı stres ve problemler, maddi sorunlar ya da kendisinde ortaya çıkan bazı cinsel problemler sertleşme bozukluğuna zemin hazırlar. Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte cinsel yetersizliği kabullenememe de aynı şekilde sertleşme sorunlarını gündeme getirir. Bunların yanı sıra gebelik dönemleri, bebek emzirmeleri ve menopoza girmeleri de sertleşme bozukluğuna neden olur.
- Erkeklerde sertleşme problemine neden olan üçüncü psikolojik etken ise performans kaygısı olarak ön plana çıkar. Eğer bir erkek sertleşme problemi yaşıyorsa cinsel ilişki başlamadan önce gerek sertleşme gerekse de performans konusunda birtakım kaygı sorunları yaşar. Bu konuda endişe duyması ve aynı eşinin cinsel konusunda kendisine yaklaşımı yaşanan sorunun süreklilik meydana getirmesinde etkili olur.
Sertleşme Bozukluğuna Neden Olabilecek Risk Faktörleri Neler Olabilir?
Sertleşme bozukluğuna neden olabilecek faktörleri arasında alkol bağımlılığı, depresyon ve eş tarafından reddedilme gibi psikojenik nedenler yer alır. Bunların yanı sıra yaşlanma, kandaki yağ oranının artışı, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı alkol ve sigara kullanımı ve kullanılan bazı ilaçlar aynı şekilde risk faktörleri arasında bulunur.
Sertleşme Bozukluğunun Eşler Arasındaki Olumsuz Etkileri
Evliliklerde ya da ilişkilerde mutlu bir beraberliğin yanı sıra cinsel ilişkiler de önemli bir konumda yer alır. Çiftlerin cinsel ilişkilerinde yaşadığı problemler, aynı zamanda cinsellik dışındaki yaşantılarını da etkiler. Erkeklerde görülen sertleşme sorunu, öncelikle erkeğin kendine olan özgüvenini kaybetmesine neden olur. Özgüven kaybı ise daha sonra yaşanacak cinsel ilişkilerde erkeğin tekrar tekrar başarısız olmasını sağlar. Bunların yanı sıra ilişki sırasında yeterli haz alınamaz. Bu durum cinsel ilişkide hem erkek hem de kadın için geçerlidir.
Cinsel ilişkilerde erkek tarafından yeterli performans gösterilmemesi, erkeğin yanı sıra kadının da çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olur. Kadın ilişki sırasında yeterli hazza ulaşamadığı durumlarda sorunun kendinde de olduğunu düşünebilir. Bunun sonucunda ise hem erkek hem de kadın kendini suçlu hisseder. Mutlu bir cinsel yaşam, çiftlerin normal ilişkilerine de olumlu yansır. Ancak bu durumun tam tersi olduğu anlarda ise pek çok problem gün yüzüne çıkar. Hatta ilişkilerde ayrılık dahi gündeme gelebilir. Bu nedenle sertleşme sorunu yaşayan bir erkeğin ilk olarak yapması gereken bir an önce çözüm yollarını araştırmak ev bir an önce yaşadığı bu sorundan kurtulmaya çalışmaktır.
Erkeklerde sertleşme sorunu tedavi edilebilir bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu nedenle cinsel ilişki öncesinde ya da ilişki esnasında penisinde sertleşme sorunu yaşayan bir erkeğin bir an önce uzman hekimlere başvurması ve yaşadığı sorunu çözüme ulaştırması gerekir. Tedavi olmak, hem erkek hem de kadın üzerinde var olan baskıların kalkmasına ve aynı zamanda mutlu bir cinsel ilişkiye sahip olmaya yardımcı olur.
Eğer siz de partneriniz ile daha mutlu bir cinsel yaşama sahip olmak istiyorsanız, yapmanız gereken bir an önce sertleşme bozukluğu tedavisi konusunda ilk adımı atmaktır. Sertleşme sorununun en önemli belirtileri arasında görülen erken boşalma hakkında bilgi almak için Erken Boşalma Sayfamızı İncelemenizi Tavsiye Ederiz.